Drs Christophe Busch

Christophe Busch (°Gent, 1977) is Master in de Criminologische Wetenschappen (Universiteit Gent) en Master in de Holocaust- en Genocidestudies (Universiteit van Amsterdam). Na zijn studies criminologie in Gent begon hij in 2001 als criminoloog te werken in de pas opgerichte forensisch psychiatrische instellingen voor de behandeling van medium risk geïnterneerde daders. Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van het forensisch zorgcircuit te Zelzate. Eind 2012 maakte hij de overstap naar Kazerne Dossin waar hij in januari 2013 werd aangesteld als operationeel directeur en in juli 2016 als algemeen directeur, in opvolging van Herman Van Goethem die rector werd aan de Universiteit Antwerpen. En dit jaar werkt hij zijn doctoraat rond radicalisering en dadergedrag af aan de Universiteit van Amsterdam.

Symbolischer kon het niet voor Christophe Busch, in april 2016, de maand na gitzwarte dinsdag 22 maart, zag hij zijn expertise binnen radicalisering gevaloriseerd. Zijn keuze en die van zijn voorganger Herman Van Goethem stonden in de sterren geschreven. Op zijn 14de frequenteerde Herman Van Goethem het stadsarchief. Op zijn 14de bezocht criminoloog Christophe Busch concentratiekampen. Mensenrechten als hobby. Ze maakten er hun werk van, als elkaar opvolgende museumdirecteurs van de Dossinkazerne.

Lees hier het interview met Christophe Busch in “MO-magazine”

CV

– Christophe Busch (°1977) is Master (en aggregaat) in de Criminologische Wetenschappen (Universiteit Gent) en Master in de Holocaust- en Genocidestudies (Universiteit van Amsterdam).
– Momenteel finaliseert hij zijn promotieonderzoek over dadergedrag bij collectief geweld aan de Universiteit van Amsterdam en volgt hij Terrorism Studies aan de University of St Andrews.
– In 2001 begon hij als criminoloog te werken in de pas opgerichte forensisch psychiatrische instellingen voor de behandeling van medium risk geïnterneerde daders. Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van het forensisch zorgcircuit te Zelzate.
– Eind 2012 maakte hij de overstap naar Kazerne Dossin waar hij in januari 2013 werd aangesteld als operationeel directeur en in juli 2016 als algemeen directeur.
– Hij was oprichter en voorzitter van het Centrum voor Holocaust en Genocide Educatie vzw in 2007 en startte in 2015 met UFUNGU: een netwerkorganisatie van experten inzake radicalisering en polarisering.
– Hij is bestuurslid van het Vredescentrum Antwerpen en voorzitter van de expertengroep radicalisering van het departement onderwijs en department welzijn.
– Voor het Vredeshuis van de Stad Gent was hij de curator van de tijdelijke tentoonstellingen: Nacht und Nebel (1996), Furor Teutonicus, het rijk der gedachteloosheid (1999), Genocide in Darfur, over het weten en het geweten (2004-2005) en Holocaust.be (2008-2011).

C Boekpublicaties:

Busch, Christophe & Van Pelt, Robert-Jan. (red.)(2013). Het Höcker album, Auschwitz door de lens van

de SS. Laren: uitgeverij Verbum.

Busch, Christophe; Hördler, Stefan & Van Pelt Robert Jan (Hrsg.)(2016). Das Höcker Album, Auschwitz

durch die Linse der SS. Berlin: WBG Verlag.

C Boekbijdragen

Busch, Christophe & Vandevelde, Stijn. (2015). De rehabilitatie van daders: naar een integratie van het

Risk-Need-Responsivity-Model en het Good Lives Model? in: Wittouck, K. Audenaert, K. en Vander

Laenen, F. (red). Handboek forensische gedragswetenschappen. Antwerpen: Maklu .

Busch, Christophe. (2016). De complexiteit van collectief geweld. In: Decoene S. Handboek

Criminologische Psychologie. Leuven: ACCO. (bijdrage over criminele psychologie bij collectieve

geweldsmisdrijven zoals oorlog, genocide & terrorisme.)

Busch, Christophe. (2016) . Demonic Transitions. How ordinary people are capable of committing

extra-ordinary evil. In: Üngür, U.Ü. Genocide:New Perspectives on its Causes, Courses and

Consequences. Amsterdam: Amsterdam University press.

C Artikels:

Busch, Christophe. (2014). De grijze zone van normaliteit en complexiteit: onderzoek, pedagogie en

musealisering van dadergedrag bij collectief geweld. in Kleio, 2014, Nr. 3, Jg. 55, p. 50-56. (verscheen

voorheen in: Hermes, 2013, Nr. 54, Jg. 17, p. 40-44.)

C Lezingen:

Als expert in dadergedrag, radicalisering en (gewelddadig) extremisme is hij een veelgevraagde

spreker. Een selectie uit het aanbod van lezingen vind je ondermeer hier:

zie: http://www.slideshare.net/christophebusch

zie: https://prezi.com/user/mvxn8zykna81/